Despre bucataria italiana

Bucataria italiana nu este doar una dintre cele mai populare din lume, ci este chiar o calatorie! Una incantatoare… si delicioasa am putea spune!

Fiecare regiune a Italiei te va surprinde cu un specific culinar. Piemontul, spre exemplu, este faimos pentru retetele cu carne, adesea cruda, si pentru trufe. Toscana nu este celebra doar pentru peisajele superbe, ci si pentru un soi de supa de fructe de mare numita cacciucco. Emilia Romagna se evidentiaza cu numeroase feluri de salamuri si carnati, precum mortadella si cotecchino, in timp ce Napoli este binecunoscut in intreaga lume ca fiind parintele pizzei.

In Italia, o masa formala este o succesiune de feluri de mancare, fara a avea un fel principal. Italienii incep cu un antipasto ce are rolul de a stimula apetitul, cuprinzand de regula cateva felii de salam sau prosciutto. Urmeaza primul fel, numit primo si consta in paste, risotto sau supa. Pastele sunt de nenumarate feluri. Cele mai populare retete sunt si cele mai simple, continand doar cateva ingrediente de baza precum rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Al doilea fel, secondo, cuprinde carne de porc, pui, vita sau peste, servite in general cu garnituri de legume (contorni) sau salata (insalata). Carnea se pregateste cel mai adesea la gratar sau rotisor. Masa se incheie cu un desert sau fructe, ori ambele. Deserturi specifice sunt tiramisu si panettone, un fel de cozonac italian. Dupa desert, este randul cafelei, o slabiciune a fiecarui italian in parte.

Toate aceste obiceiuri si bunatati culinare vom incerca sa le aducem si in bucataria ta, astfel ca macar pentru cateva clipe sa te imaginezi in alte locuri chiar din fata mesei de acasa… pe o straduta ingusta si pietruita la o cafenea italieneasca, intr-o pizzerie vestita, pe o plaja insorita pe coasta amalfitana langa un cocktail racoros, sau la o simpla minestrone ce va indemna intreaga familie sa rosteasca Mamma mia!

Te invitam sa te bucuri, alaturi de noi, de o aventura culinara cu iz mediteraneean… aventura italiana in bucataria ta!

Cu drag,

Loryloo si Simona

Advertisements

4 Responses to Despre bucataria italiana

  1. RitaM says:

    Spor la scris cat mai multe retete fetelor :*

  2. simo says:

    Cum speram sis?..ne dam silinta sa fim mereu prezente.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s