Risotto cu dovlecei

risotto cu dovlecei (7)

Dificultate: usoara

Timp de preparare: 30 minute

Ingrediente: 300 gr. orez, o ceapa, doi dovlecei, un pahar mic de vin alb (preferabil sec), un cub de supa vegetala, aproximativ 60 gr. parmezan, circa 20-40 gr. unt (cat o nuca), ulei de masline extravirgin

Pentru 4 portii

Risotto este un preparat tipic si exclusiv italian ce a devenit vedeta mai apoi in cele mai multe bucatarii din lume. Consistenta sa depinde de regiunile din care provine reteta, insa ceea ce ramane intotdeauna invariabila este pregatirea sa cu supa calda, polonic dupa polonic. Foarte important este si tipul orezului folosit pentru risotto. Cele mai cunoscute sunt: Carnaroli, Vialone, Arboreo si Baldo.

Risotto cu dovlecei este una dintre cele mai simple si la indemana retete de risotto. De regula, preparata excesiv vara, in anotimpul in care dovleceii stau zgaiati la soare cam prin toate curtile gospodarilor, dar de mare efect si iarna, cand ducem dorul verii si a legumelor sale minunate.

Sa pornim asadar aventura dovlecelului si sa chemam vara cat mai repede cu putinta!

risotto cu dovlecei (5)

Puneti intr-o oala, pe foc, la dizolvat, cubuletul de supa vegetala intr-un litru de apa. Pastrati supa la foc foarte mic si dupa dizolvarea cubuletului, veti avea nevoie de ea calda in timpul prepararii orezului.

risotto cu dovlecei (6)

Intre timp caliti ceapa taiata foarte fin in 2-3 linguri de ulei de masline (sau unt) si cand este aproape gata, adaugati orezul. Se amesteca 2-3 minute incontinuu, cu o lingura de lemn, sa nu se prinda de cratita si se pune apoi vinul alb. Dupa ce acesta s-a evaporat, adaugati dovleceii taiati dupa preferinte, cubulete sau rondele, si un polonic din supa preparata din cubuletul vegetal. Cand a scazut toata apa, se pune un alt polonic de supa calda si se repeta aceasta operatiune  ori de cate ori orezul absoarbe supa, pana cand va fi gata, in aproximativ 20 minute. Orezul trebuie sa fie al dente, ferm, dar fraged totodata.

risotto cu dovlecei (4)

Dupa ce opriti focul, se adauga parmezanul si untul si se amesteca totul foarte bine; astfel orezul va deveni foarte cremos. Potriviti de sare.

risotto cu dovlecei (2)

risotto cu dovlecei

Risotto-ul aburind se serveste cu parmezan presarat din abundenta deasupra si/sau cu patrunjel proaspat tocat. Aromati cu piper proaspat macinat si serviti cu multa pofta!

risotto cu dovlecei (3)

Buon appetito!

Advertisements
This entry was posted in Felul principal, Riso si Risotto and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Risotto cu dovlecei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s