Castagnole

castagnole di carnevale

Dificultate: medie

Timp de preparare: 30 minute

Ingrediente: 200 gr. faina, 50 gr. zahar, 2 oua mici, un praf de sare, 1 pliculet praf de copt, coaja rasa de la 1/2 lamaie, 40 gr. unt (sau 1-2 linguri ulei), esenta de vanilie, zahar pudra;

Aproximativ 30 castagnole

Cu totii ati auzit de Carnavalul de la Venetia, desfasurat in fiecare an, intre 14 februarie si 4 martie. Putini stiu insa ca acesta nu se sarbatoreste doar in orasul gondolelor. Carnavalul este o sarbatoare de iarna, celebrata in toata Italia si chiar si in alte tari. Cunoscut si sub numele de Martea grasa, se sarbatoreste cu 40 zile inainte de Pasti, mai exact inainte de intrarea in post. Strazile oraselor incep sa fie gazda tuturor mascatilor, a muzicii si a distractiei.

Pe langa mastile aferente, exista si unele preparate tipice carnavalului. Vom povesti despre mai multe pe parcurs, pana cand se va sfarsi carnavalul, dar astazi ne oprim deocamdata asupra unor gogosele speciale, cu o traditie de sute de ani: castagnole. 

Acestea sunt un tip de gogosi specifice regiunii Romagna, mici precum castanele si cu interiorul moale. Sub nume diferite si cu mici variatii ale ingredientelor, se regasesc in multe regiuni ale Italiei. Pot fi simple sau umplute cu crema pasticcera ori frisca.

Si ca sa aducem carnavalul cat mai aproape, haideti sa trecem la reteta!

Amestecati toate ingredientele intr-un castron si framantati foarte bine. Transferati aluatul pe o suprafata infainata si lucrati-l pana devine compact, uniform. Lasati-l cateva minute repaos.

Formati apoi fasii lungi de aluat, din care veti taia mici bucati de aproximativ 2-3 cm. Acestea se modeleaza sub forme de mingiute cat o nuca.

page

Se prajesc in ulei incins, la foc mic, pana se rumenesc pe toate partile si incep sa pluteasca.

Le scoateti pe un servetel de bucatarie pentru a absorvi uleiul, le transferati pe o farfurie, pudrati cu zahar pudra, serviti… si visati la contii si contesele din Piazza San Marco.

IMG-20140123-WA0008

Speram sa fie pe gustul tuturor si sa va aduca macar un strop din spiritul Carnavalului, al carui simbol sunt. Acordati-le putina atentie si nu o sa va para rau. Italienii le-au dedicat chiar si versuri 😀

« Finito Carnevale, finito amore
finito il far la pacchia da signore
finito il setacciar farina in fiore
finito il mangiare castagnole »

Buon appetito!

Advertisements
This entry was posted in Deserturi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Castagnole

  1. RitaM says:

    Ufff trtr mi-ai facut si mai tare pofta de gogosele, deaja imi era pofta 😀

  2. Simona says:

    In plus ale noastre sunt si foarte rapide de facut:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s