Tort din clatite si vinete/ Tortino di melanzane

tortino di melanzane (18)

Timp de preparare: 40 minute + 30 minute la copt.
Dificultate: medie.Portii: 8 persoane.

Ingrediente: 2-3 vinete, 500 gr. rosii decojite, 300 gr. mozzarella, parmezan ras, 2 catei de usturoi, busuioc, ulei extravirgin de masline, sare, piper

Pentru clatite: 170 gr. faina, 500 ml. lapte, 2 oua, un cubulet de unt, sare.

Daca ati mancat vreodata parmigiana de vinete, reteta aceasta si gustul sau vi se vor parea foarte cunoscute. Daca nu ati mancat niciodata parmigiana… nu stiti ce pierdeti, in special daca sunteti mari amatori de vinete. Dar nu numai!

Tortul din clatite si vinete porneste de la aceeasi idee ca si parmigiana, doar ca este mult mai gustos! Am putea spune ca e o parmigiana upgradata! 🙂

Pentru a prepara aceasta reteta, vom incepe mai intai cu pregatirea clatitelor. Bateti ouale cu un praf de sare, adaugati laptele, apoi treptat puneti faina cernuta. Amestecati bine pentru a nu avea cocoloase. Ungeti o tigaie cu putin unt si incepeti sa coaceti clatitele. Folosind o tigaie mai mica, va vor iesi circa 14 clatite. In functie de marimea tigaii, numarul clatitelor si inaltimea tortului la final va varia.

tortino di melanzane (8)

Taiati vinetele in rondele de aproximativ 1/2 cm si coceti-le intr-o tigaie grill.

tortino di melanzane (1)

La final, stropiti-le cu putin ulei de masline, sarati si piperati dupa preferinte.

tortino di melanzane (3)

Taiati mozzarella feliute.

tortino di melanzane (5)

Razuiti parmezanul.

tortino di melanzane (4)

Pentru sosul de rosii, caliti usturoiul intr-o lingura de ulei de masline, adaugati rosiile pasate si lasati la foc mediu 15 minute, cat sa se ingroase putin. Inainte de a lua de pe foc, scoateti usturoiul, adaugati 5 frunze tocate de busuioc si condimentati cu sare si piper.

Toate cele necesare sunt pregatite. Este randul “asamblarii” tortuletului. Daca ati ales sa faceti clatitele intr-o tigaie mare, veti face un singur tort, din circa 8 clatite. Daca le-ati facut insa intr-o tigaie mai mica si v-au iesit 12-14, este indicat sa le impartiti in jumatate si sa faceti doua tortulete, pentru a nu fie unul singur, inalt si eventual si stramb ca Turnul din Pisa. Italieneste trebuie, dar nici chiar asa 😀

Puteti pune tortul ori intr-o tava rotunda yena, ori intr-o tava obisnuita dreptunghiulara. In cazul celei de-a doua variante, daca tava este suficient de mare, iar clatitele mici, puteti pune ambele torturi dupa cum veti vedea mai jos.

Dar sa nu ne mai lungim cu vorba si sa trecem la imagini, caci acestea sunt mult mai concludente 🙂

Asadar, in tava puneti o clatita peste care adaugati un strat de vinete. Pe langa locurile goale ramase intre rondelele de vinete, puteti pune si bucati mai mici, pentru a completa.

tortino di melanzane (9)

Urmeaza un strat de sos de rosii, unul de mozzarella si apoi un altul de parmezan.

tortino di melanzane (10)tortino di melanzane (11) tortino di melanzane (12)Peste toate acestea, punem o alta clatita si repetam procedura pana epuizam ingredientele.

tortino di melanzane (13)

Peste ultima clatita, adaugati mozzarella si parmezan ras din abundenta.

tortino di melanzane (14)

La final, dati tava la cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru aproximativ jumatate de ora.

O data scos din cuptor, se poate presara deasupra parmezan proaspat ras si e numai bun pentru servit!

tortino di melanzane (16) tortino di melanzane (17)

tortino di melanzane

Buon appetito!

Advertisements
This entry was posted in Felul principal and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Tort din clatite si vinete/ Tortino di melanzane

  1. simo says:

    Am facut o treaba super..brave sis.:)

  2. RitaM says:

    Mmmm arata foarte delicios 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s